torsdag 5. september 2013

Raftsundet

Raftsund
Raftsundet er et 20 kilometer langt sund i Hadsel og Vågan kommuner i Nordland. Sundetgår fra Ingelsfjorden i nord til Ulvågsundet og Øyhellsundet i sør. Det forbinder Hadselfjorden med Vestfjorden. Raftsundet er en del av hurtigruteleia og hovedleia for skipstrafikken mellom Lofoten og Vesterålen.
Raftsundet på Norgeskart
Raftsundet i Wikipedia

Værvarsel, havvarsel, sol og måne

Værvarsel Digermulen fra yr.no
Værvarsel Digermulen fra pent.no
Havvarsel ved Digermulen og eksakt varselssted for havvarsel
Havvarsel Trangsstraumen og eksakt varselssted for havvarsel
Tidevann Digermulen
Sol og mane Svolvær

Mobildekning

Det er (2013) usikker mobildekning i Raftsundet og ingen dekning i Trollfjorden. Telenor jobber med saken, men Trollfjorden kommer ikke til å få mobildekning uansett. Til gjengjeld var det under et besøk der i august 2013 trådløs nettverk ved kraftstasjonen helt innerst i fjorden. Det hang et skilt med passord på brygga.
Dekningskart Netcom
Dekningskart Telenor

Ting å ta hensyn til ved padling

Skipstrafikk
Det er en del skipstrafikk gjennom Raftsundet. Hurtigruta passerer sundet på veien mellom Svolvær og Stokmarknes. Den nordgående Hurtigruten dra fra Svolvær kl 22 og er i Stokmarknes kl. 0045. Den sørgående Hurtigruten drar fra Stokmarknes kl. 15:15 og er i Svolvær kl. 18:30 {4}.
Om sommeren går Hurtigruta inn i Trollfjorden. Vi møtte et Hurtigruteskip der rundt kl. 17:15. Det var et imponerende syn!
Vind og bølger
Man må være forberedt på fallvinder {3}
Havstrømmer
Den Norske Los skriver om Raftsundet {1}:
Strømmen i sundet er sterkest mellom Trangstraumen lykt og Raftsund lykt, men holder seg omtrent like sterk gjennom hele Trang-straumen. N-gående strøm når her ved spring en fart på ca. 4 knop, S-gående ca. 3,5 knop. Det er imidlertid rapportert at strømmen ved S-lig kuling kan komme opp i 6-7 knop på det sterkeste.
Fra Trangstramen S-over mot Brakøya når strømmen en fart av opptil 1 knop. Fra Trangstraumen nordover mot Hanøya er strømmen sterkest ved Gunnarbåten, hvor den kan gå med 1 1/2 knop, vanligvis ikke over 1 knop.
I Svartsundet, Hanøysundet og Sundet mellom Veøy og Brattholmen er hastigheten ved spring ca 1 knop.
Når strømmen går N-over i Raftsundet går den E-over i Svartsundet, W-over i Hanøysundet og NW-over mellom Veøy og Brattholmen. Når strømmen går S-over i Raftsundet, går den W-over i Svartsundet, E-over in Hanøysundet og SE-over melom Veøy og Brattholmen.
Strømmen skifter først i Trangstraumen, hvor den begynner å gå N-over ca 2t40min før høyvann (...). Ca 10 min senere skifter den i Svartsundet, ca 1/2 time senere ved Gunnarbåten, ca 40min senere E av Brakøya og mellom Veøy-Brattholmen, og ca 1t 10 min seinere (...) i Hanøysundet,
Strømmen tørner S-over i Trangstraumen 3t 35min etter høyvann (...), i Svartsundet ca 15 min før, ved Gunnarbåten og mellom Veøy-Brattholmen ca 25min etter Trangstraumen og E av Brakøy ca 1t20min etter Trangstraumen (...).
E for Ulvøya og Brakøya kan strømstille vare over 1 time.
Om Øyhellesundet mellom Store Molla og Austvagøy {1}:
Passering er ofte ikke mulig p.g.a sterk strøm i sundets smaleste del ved Øyhellestrandet, hvor dypden bare er 3m ved lavvann.
Om Brotøy {1}
I W-re del av Hanøysundet [..] sterk strøm i sundet

Landing, overnatting o.s.v.

Det kan være opp til 3m forskjell mellom lavvann og høyvann i Raftsundet. Ved springhøyvann stiger vannet forbausende høyt. "Enger" nær fjæra kan fullstendig oversvømmes- som disse tre padlere erfarte. Det er lurt å sikre kajakken godt og velge plassen for telt og utstyr med omhu.
En veldig populær leirplass i Raftsundet er stranden på vestside av Brakøy. Andre leirplasser er beskrevet i avsnitt "Tur- og stedsbeskrivelser"
Stedsbeskrivelser

Turbeskrivelser

Rutegående transport

Fergerute 18-723 går mellom Digermulen og Finnvik (Store Molla) og mellom Digermulen og Hanøy.
Fergerute 18-725 går mellom Hanøy og Kaljord. Denne rutetabellen er fra 2013 og er ikke til å stole på ifølge Padlemias blog.

Kilder og fotnoter

{1} Den norske los bind 5, 4. utgave, 1986
{2} Lenke til fergeruten funnet ## 015-08-01 ##. Slike lenker endrer seg hele tida, dessverre
{3} Den norske los {1} nevner fallvind i sine beskrivelser av havner på Store og Lille Molla.
{4} Ruteplan Hurtigrute. Lenke til fergeruten funnet 24.07.2016. Slike lenker endrer seg hele tida, dessverre

Historie

Opprettet: 2013-09-05
Edit: 2015-08-01 (Lenker oppdatert, innlegg flyttet fra Scriptogr.am til Blogspot)
Edit: 2016-07-24 (lenker oppdatert)