søndag 6. oktober 2013

Lødingen Vestbygd

Lødingen Vestbygd
Vestbygd i Lødingen kommune strekker seg fra Øksfjorden i vest til Kanstadfjorden i øst. Utenfor kysten ligger Svellingflaket, et området med hundrevis av småøyer, holmer og skjær. Lødingen Vestbygd må ikke forveksles med Øksnes Vestbygd.
Lødingen Vestbygd på Norgeskart
Info om Lødingen Vestbygd (Lofoten.com, udatert)

Værvarsel, havvarsel, sol og måne

Værvarsel yr.no (Offersøy)
Værvarsel pent.no (Offersøy)
Havvarsel med eksakt varselssted
Tidevann (Offersøya)
Solopp- og nedgang Harstad
Måneopp- og nedgang Harstad

Mobildekning

Dekningskart NetCom
Dekningskart Telenor

Ting å ta hensyn til ved padling

Hvor kan man sette ut?
Vi har parkert i Offersøy og ved havna i Anfinnslett og brukt båtrampene der under en tur sent i september 2013. Om det er lov vet vi ikke, men det var ingen forbudsskilt og ingen vi kunne spørre. I høysesongen er det kanskje vanskelig å parkere i Offersøy. I Anfinnslett var det masse plass for parkering i noe som så ut som et nedlagt grustak. På denne plassen var det en del skarpkantet metallskrot, som kan ødelegge bildekk hvis man er uheldig.
Havstrømmer
Den Norske los skriver om området mellom Kanstadfjord og Raftsund {1}:
Utenfor holmene skifter strømmen 1-2 timer etter høy og lavvann, men varierer sterk med værforholdene. Tidevannssstrømmen blir mest forsterket ved NE-lig vind og når det i forveien har vært s-lig vind i en lengre perioder. Under slike værforhold ville strømmen, når sjøen faller, sette temmelig voldsomt mot vest. Etter stadig N-lig vind tar strømmen en mere S-lig retning. Den kan være temmelig stri ved fallende vann. Innaskjærs og mellom holmene er strømmen uberegnelig og kan være sterk {1}
Landskapsvernområdet Svellingflaket
Svellingflaket er et landskapsvernområdet. Nordland fylkeskommune har en informasjonsside, samt lenke til et informasjonsplakat med verneforskrifter (i høyremargen).

Landing, overnatting o.s.v.

Offersøy (Hinnøya) (Bent Svinnung, udatert)
Svellingen (Bent Svinnung, udatert)

Overnattingssteder

Offersøy feriesenter

Rutegående transport

Lokalbåtrute 18-704 {2} går fra Øksneshavn via Holandshamn, Stormolla og Skrova til Svolvær. Ifølge Wikipedia anløpes Risvær på anrop, men dette nevnes ikke i rutetabellen.

Turbeskrivelser

Vesterålen padleklubb hadde planlagt en høsttur til Svellingen, men den ble avlyst p.g.a. dårlig vær.
Øksneshamn-Landøya (Ut.no 2015)
Oksøya (Svellingen, Ut.no 2015)
Erikstadfjorden
Vi har vært i Vestbygd i slutten av september. Været var litt usikkert og vi valgte ikke å padle ut til Svellingen, men holdt oss nær land. En dag padlet vi fra Offersøy, den andre fra Anfinnsletta. Kystlinjen er fantastisk, med rene, lodrette, men ikke særlig høye klipper og inimellom noen sandstrender og tørrfall. Vannet var klar, og det var mye spennende å se rett under vannlinjen på de lodrette klippevegger: Blåskjell, tang, seanemoner, et assortert utvalg av kråkeboller og massevis av blånende sjøstjerner. Steinbruddet på Anfinnsletta bråkte voldsomt (for en søndag formiddag å være), men arbeidet sluttet i middagstida og det ble stille. Vest for Offersøy fant vi noen strender hvor man kan slå opp teltet. Det kan være langgrunn. Hvis er uheldig med tidevannet må man nok bære kajakken langt for å få vann under kjølen igjen.

Historie

Opprettet: 2013-10-06
Edit: 2015-08-01 (lenker oppdatert, flyttet fra Scriptogr.am til Blogspot)
Edit: 2016-07-24 (lenker oppdatert)

Kilder og fotnoter

{1} Den norske los bind 5, 4. utgave, 1986
{2} Lenke til fergeruten sjekket 24.07.2016. Tlf. 90 85 38 04. Behov må meldes i telefon 4785 5087/9085 3804