lørdag 1. februar 2014

Er hvalpadling farlig?

WilhelminaBay57
(Fotografi: Lewnwdc77 [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons)

Hvaler

I november 2012 så jeg for første gang i mitt liv en knølhval. Den hadde vært i en fjord i nærheten i en stund. Jeg var litt skeptisk før vi dro på padletur dit- hvalen er jo så mye større enn jeg er. Var det farlig? Åpenbart ikke. Hvalen forsynte seg glad og fornøyd av silden og lot seg tilsynelatende ikke forstyrre av et titalls padlere og noen dykkere som svirret rundt i området. Den klarte å unngå kollisjoner og nærkollisjoner- og dette til tross for at noen av oss var svært ivrige å komme så nær den som mulig.

Men likevel- er det helt ufarlig å ferdes i nærheten av 30 tonn tunge hoppende dyr? Det prøvde jeg å finne ut av.



Padlere her i Nord-Norge har møtt knølhvalspekkhoggere, grindhvalog en sjelden gang finnhval ute på havet. Kanskje finnes det også andre hval- men det har ingen fortalt meg om. Knølhval og finnhval er bardehvaler og lever av småfisk. Spekkhoggeren er en tannhval og takker ja til større bytte òg.

Deilige kajakkpadlere?

Knølhval og finnhval er kulinarisk absolutt ikke interessert i oss. De er ikke utstyrt for å spise noe større enn fisk.

Killer Whale Tipe BSpekkhoggeren er et rovdyr. Den jakter på delfiner, haier og sel i havet og forbausende langt opp i fjæra.  Mennesker har jo egentlig akkurat riktig størrelse. Likevel fant jeg ikke en eneste rapport om mennesker som ble spist av spekkhoggere. Spekkhoggere i fangenskap har drept mennesker, men åpenbart ikke spist dem. Hvorfor egentlig?

Det er rapportert at spekkhoggere tok elg som svømte i havet. For beinete er vi landpattedyr altså ikke. Ville spekkhoggere har angrepet mennesker i vannet, men slapp dem raskt igjen. Noen tolker det slik at dyret forvekslet offeret sitt med en sel og ombestemte seg da det skjønte at det hadde tatt feil.

Spekkhoggerne i Nord-Norge spiser fisk og følger silden {2}. De har noe bedre på menyen enn  kajakkpadlere, som til overmål er pakket inn i redningsvest, tørrdrakt, flere lag med fleece og ull og derfor vanskelig å skrelle.

Oppsummert spiser altså hval ikke menneske. Om smaken er for dårlig, eller om de bare ikke har kommet på ideen så langt kan man ikke vite.

Slapp av, han bare leker....

Knølhvalen som jeg møtte i 2012 var kun interessert i silderetten han hadde til lunsj.

Orca with iceball croppedSpekkhoggere derimot ser ut til å være nygjerrige. De kan oppsøke padlere. Noen av dem liker å leke.

Lekekameratene synes nok ikke alltid at leken er morsom. Denne filmen viser en spekkhogger som slenger sel rundt med halen på en måte som minner meg på en katt som leker med en stakkars nyfanget mus.

Det finnes rapporter om spekkhoggere som lekte med kajakker:
A friend of mine was fortunate to sight a pod of orcas [..], and with a strong stroke he soon drew even with the pod. For some time Rob cruised within a paddles length of the nearest whales[...]. Eventually he wearied of the pace and began to head back to shore.  
Suddenly he noticed that the orcas had turned and were following him. Several orcas edged closer to the kayak. Rob began to get nervous. He angled his kayak toward the nearest island. His adrenaline began pumping when a few of the whales peeled off from the pod, and, with a burst of speed, cut off his line of retreat to the island. Rob was convinced he was about to become the first documented case of orcas attacking a kayaker {1}

I sin blog forteller Candace Calloway Whiting en lignende historie om to padlere som  ble sjikanert av en spekkhogger. En ekspert som kommer til ordet i artikkelen betegnet atferden som interesting og unusual.

Disse tre har kommet fra det og kunne fortelle om opplevelsen. Boken "Deep Trouble" {1} forteller om en padler som sist ble sett da han padlet etter en flokk spekkhoggere i fint vær og rolig sjø. Kajakken ble funnet neste dag. Den var uskadd. Padleren (som ikke hadde redningsvest på) ble borte.

Oppsummert skjer det en sjelden gang at spekkhoggere finner på lek med kajakker som kan være skremmende og farlig for padlere.

Ouups! Uforsiktige hvaler


Humpbackwhale37
Hoppende knølhval har senket seilbåter. En hval som hopper og lander på en padler er den verst tenkelige ulykken for en hvaltitter i kajakk. Denne filmen er en hoax. Men dette har faktisk forekommet. Birgit Piskor beskriver i artikkelen In awe, in trouble. A too close encounter with gray whales i Sea Kayaker Magazine {3} hvordan en hoppende gråhval landet på hennes dobbelkajakk og senket den {4}. De (forhenværende) padlerne måtte svømme flere kilometer før de kom i land.

Dette var vel det meste dramatiske møte mellom en klønete hval og en kajakk som hittil har blitt rapportert. Men nettet er full av historier, fotografier og filmer om hval som dukker opp rett ved siden av eller under kajakker eller surfebrett {5}. I januar 2014 ble f. eks. Berthold Hinrichs kajakk løftet opp av en knølhval under en padletur ved Senja. {9} De fleste padlere reddet seg med støttetak, men velt har forekommet.

Bubble Net Feeding 2Knølhval har en avansert fangstmetode, som kalles boblenettfisking ( bubble net feeding). Flere hval lager et slags ringnot av luftbobler som sirkler inn fisken. Så svømmer hvalene opp med hvidåpen gap og slafser i seg fisken. En spektakulær video fra Discovery Channel viser en halv dusin knølhval med vid åpen kjeft, som dukker opp ved siden av en dobbelkajakk {7}. Ennå nærmere knølhvalens gap kom en kanadisk tannlege på dette fotografiet ;).

Det finnes mange rapporter om kollisjoner mellom knølhval og større eller raske fartøy (f. eks. denne). Ifølge forfatteren Philip Hoare ser knølhval dårlig og har dårligere sonar enn tannhval. Hvalene prøver åpenbart å unngå kollisjoner, men får det ikke alltid til.

Oppsummert er det ikke helt usannsynlig at man kommer nærmere en knølhval enn man ønsker. Det er ikke umulig, men ikke særlig sannsynlig at en knølhval hopper på en paddler. Risikoen øker nok hvis mange hvaler møter mange båter.

Gal kval? Forsvar, irritasjon, hevn, galskap 

Moby Dick p510 illustration
Illustrasjon fra Augustus Burnham Shute (??-1906)
 (Moby-Dick edition. - C. H. Simonds Co) via Wikimedia Commons

Moby Dick er velkjent som en svært sur hval. Historien er ikke bare oppspinn. Det finnes faktisk flere tilfeller hvor hval senket fangstskip. Best kjent er fangstbåten Essex, som ble senket av en blåhval og fangstbåten Ann Alexander, som ble senket av en spermhval

Disse hvaler hadde faktisk grunn til å være sure. Det samme kan til en visst grad sies om spekkhoggere i fangenskap som  angrep og delvis drepte mennesker. Interessant nok går enkelte hvaler igjen, og en enkel hval, Tilikum, står i sammenheng med 3 dødsfall. Kanskje hval kan bli gal?

En kvinnelig knølhval med en unge fiket til noen for nærgående svømmere nær øya Reunion. Åpenbart uten at noen ble skadet.

Rapporter om uprovoserte angrep på mennesker ute på havet er svært sjeldne og har så langt åpenbart aldri resultert i dødsfall. Tvert imot virker det som om hvalene er mye mer tålmodig og uforstyrrelige enn andre pattedyr.



Og hva synes hvalene om oss?

                                                                                            Fotografi: "Mike" Michael L. Baird [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons
Humpback Whale off Avila Beach, CA
Så langt har ingen hval fortalt oss hva han synes om kajakker, dykkere og småbåter, som svirrer rundt i matfatet hans. Den eneste knølhvalen som jeg så langt kunne observere tok det helt med ro. Heller ikke filmene av knølhval og spekkhoggere gir inntrykk av noe annet. I sommer 2014 observerte jeg derimot en flokk grindhvaler. Og da virket det faktisk som om de forsøkte å komme seg vekk fra alle småbåter og kajakker. Også niser pleier å holde avstand. 

Etter US-amerikansk lov må man må holde minst 100m avstand fra knølhvaler og andre havpattedyr. Det er kanskje ikke så dumt hvis vi mennesker gjør det også i Europa. Jeg er bare litt usikkert på om knølhvalene har satt seg inn i regelverket {7}.

Konklusjon

Å padle med hvaler er farligere enn å sitte på sofaen og se på naturfilmer {6}. Hvalene er ikke ut etter oss, men kan skade oss ved et uhell eller fordi de "leker". Vind, bølger, dårlige vurderinger, utstyrssvikt og kjøreturen til nærmeste sildefjord på norske vinterveier er nok mye farligere enn hval. Jeg skal i hvert fall dra ut igjen så snart jeg har mulighet.

Men: Det er flere ulykker i tett trafikk. Forholdene som i Kaldfjorden på Kvaløya i november 2014 {8} hadde vært for mye av det gode for meg som paddler.

Kilder og fotnoter

Alle fotografier i denne artikkelen er fra Wikimedia og står under Public Domain eller Creative Commons lisens. Takk til fotografene!

{1} George Gronseth: Vanished. Fra boken "Sea Kayaker Deep Trouble. True Stories and their Lessons from Sea Kayaker Magazine" av  Matt Broye, George Gronseth  1997

{2} Ifølge artiklene om spekkhoggere i Wikipedia (tysk) og [Wikipedia (engelsk) finnes det forskjellige varianter eller økotyper    
  • Coastal Fish-eaters eller Residents som lever i store flokk og ernærer seg av fisk. Spekkhoggerne ved norskekysten tilhører denne gruppen.  
  • Mammal-eaters  eller Transients som også lever nær kysten i mindre grupper. De jakter på andre havpattedyr som sel og hval. Slike grupper finnes i Argentinia og i nordøst-pasifikk   
  • Oceanic and Neritic Killer Whales eller Offshore: De lever langt ute på havet. Det er lite kunnskap om dem.  
Det diskuteres om det handler om forskjellige "kulturer", raser eller arter. De forskjellige typene parrer seg ikke med hverandre og har åpenbart også forskjellige "dialekter" i kommunikasjon med hverandre.

{3} Sea Kayaker Magazine ble lagt ned i mars 2014. Artikkelen var fremdeles tilgjengelig i november 2014. Den finnes også i boken "Sea Kayaker's more deep trouble. More True Stories and Their Lessons from Sea Kayaker Magazine" av Christopher Cunningham 2014

{4} Jeg må inrømme at det høres usannsynlig at hvalen traff båten, men ikke padlerne. Men- hadde hvalen truffet padlerne, hadde de ikke kunnet fortelle historien. Og hadde han bommet, hadde det ikke vært en historie.

{5} Et lite utvalg: Bikini-clad surfer almost ends up in mouth of a whale, Whale knocks surfer unconscious in Australiaog om samme hendelse i Harstad Tidende (!): Hval skremte surfere på strand i Sydney

{6} Jeg er ikke skråsikkert på dette. Hvis vi får tro NRK, så er å sitte like ille som å røyke

{7} Man trenger ikke å reise til Kanada for å oppleve noe slikt- en tur til Kaldfjorden på Kvaløya i november er nok: http://www.tv2.no/2014/11/13/storm/nord-norge/hval/naturfenomen/6228945

{8} http://www.nrk.no/nordnytt/naermote-med-hvalene-pa-kvaloya-1.12042102 og http://www.nrk.no/nordnytt/historisk-mye-hval-i-fjorden-1.12041199

{9} En argentinsk padler har filmet en lignende opplevelse i sommer 2014: http://www.youtube.com/watch?v=iRmrQGHhdCM

Historie

Opprettet: 2014-02-01
Edit: 2014-11-15 (artikkel flyttet og lenker oppdatert)
Edit: 2015-08-02 (artikkel flyttet igjen)